[[Site/Publish_:_unsupportedBrowser]]

Historia

Föreningen Kultur i Aspudden/KiA bildadese 1999 genom en sammanslagning av dåvarande kulturföreningarna Kulturen och Antikvariatets vänner. Tanken var då liksom nu att möta kulturarbetare och kulturintresserade i Aspudden med omnejd. Vi har strävat efter ett brett programutbud.

Sedan starten har vi genomfört över 100 arrangemang. KiA har sökt samarbete med liknande föreningar och organisationer i Aspudden. En viktig samarbetspartner är och har varit biblioteket.

Ett urval av olika arrangemang under åren

Världens kortaste bokbord, ett samarbete med biblioteket, Amnesty och Fenix.  Det pågick under fem år, vår och höst. Det började med ett smalt klaffbord…men växte med åren.

Guidning i ”brandberget” där Stockholms brandförsvar  renoverar gammal brandutrustning, bl a brandbilar. Det är en brandstation belägen i berget mellan Aspudden och Midsommarkransen. Många har säkert gått förbi den diskreta dörren och undrat vad som händer i berget. Ett bra exempel på familjearrangemang.

Hantverkarbesök i Hatteljén i Midsommarkransen där det tillverkas hattar till bl a teatrar.

Antikvariatet i Aspudden. Hur arbetar ett antikvariat?

Studiebesök hos bokbinderiet har också varit populärt. En något udda verksamet som ligger i en källarlokal på Blommenbergsvägen.

Så länge Aspuddsbadet existerade ordnade vi arrangemang i badet. Vi bjöd in elever som gick dansutbildning på estetiska gymnasiet i Liljeholmen. De gjorde egen koreografi i bassängen.  Vi hade dessutom uppläsningsaftnar liksom tangouppträdanden. Badet blev en scen.

Elever från estetiska linjen gjorde även danser i St Sigfridskyrkan under ledning av Minna Krook.

Samarbete med hembygdsföreningen i Mälarhöjden. Utställning av bilder över Aspudden/Mälarhöjden.

De senaste åren har vi varit med och arrangerat Visor för fred i Vinterviken. Vår medlem Jan Hammarlund har varit huvudansvarig.

Vi har också samarbetat med Fenix, bl a kring julteman.

Minnesstund över Håkan Steijen, musiker och tidigare ordförande i kulturföreningen.

Möte med de litterära sällskapen för Per Gunnar Evander och Stig Dagerman i biblioteket. Dagerman hade ju som bekant anknytning till Aspudden

Stadsvandringar. De har lockat ett stort antal deltagare. Vi har många nyinflyttade som genom en vandring får veta mer om sin nya stadsdel. Även personer som bott i Aspudden var med. De kompleterade med sina erfarenheter och minnen. Vi har anlitat lokala guider och medverkan från stadsmuseét.

Höst- och vårsalong med lokala konstnärer.

Att se tillbaks ger en samlad bild av vad vi gjort under årens lopp och det är inspirerande! Förhoppningen är att KiA lever vidare med nya arrangemang och nya inriktningar.

 

Vid pennan

Kjell Havring